drammenogsvelvik.com

En side om kommunereformen

Den politiske plattformen: Verktøykassa for ny kommune

eiker

På bildet ser vi ordførerne bli foreviget etter at forhandlingene ble sluttført i mai. Fra venstre: ordfører i Sande Elin Gran Weggesrud, ordfører i Svelvik Andreas Muri, ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen, ordfører i Nedre Eiker, Bent Inge Bye og ordfører i Øvre Eiker, Ann Sire Fjerdingstad.

Det var lettelse og glede i kommunestyresalen i Nedre Eiker  etter sluttførte forhandlinger om en politisk plattform mellom de kommunene som da fortsatt var med: Drammen, Svelvik, Nedre Eiker, Øvre Eiker og Sande. Senere falt Øvre Eiker og Sande fra, men plattformen gjelder og vil få stor betydning i ukene og månedene som kommer.

Politisk plattform etter 120516 (klikk for å lese plattformen)

Denne måneden har Nedre Eiker valgt å slutte seg til Drammen og Svelvik.  Sammen skal derfor Svelvik, Nedre Eiker og Drammen lage en ny kommune, og naturligvis er fortsatt våre øvrige naboer velkomne til å sette seg ved bordet.

En felles storkommune blir økonomisk bærekraftig, uten eiendomsskatt. Ved at Nedre Eiker slutter seg til Drammen og Svelvik, vil den nye kommunen runde 100.000 innbyggere før 2020, og dermed bli en av landets største kommuner. Det er bare de store bykommunene, dvs Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim, samt Bærum som er større.  Nedre Eiker kommunestyre har med stort flertall vedtatt å danne en ny kommune sammen med Drammen og Svelvik. Det legger grunnlaget for en ny og robust kommune.

Allerede på nyåret vil vi tre ordførere sette oss sammen for å sikre en best mulig prosess fremover. Den politiske plattformen står selvsagt fast, men vi må samtisig sørge for best mulige prosesser fram mot sammenslåingen i 2020, både slik at kommunenes ansatte blir ivaretatt, at tjenestene ikke blir dårligere og at lokaldemokratiet sikres gjennom gode, nærdemokratiske løsninger.

 

 

2 Comments

 1. Christian Berg

  20/05/2016 at 00:52

  Hvorfor kan ingen fortelle meg hvorfor det ikke foreligger noen planer for hvordan befolkningen i deler av gigantkommunen skal kunne være med på å bestemme? Planer for et demokratisk system mangler fullstendig!

  • Ulla Nordgarden

   23/05/2016 at 08:51

   Alle kommunene ønsker å bruke gode nærdemokratiordninger, som enten grendeutvalg, bydelsutvalg el.l. Modeller skal testes ut, så snart man vet hvem som skal slå seg sammen. Det er noen gode eksempler fra våre nabokommuner, i tillegg finnes det gode eksempler fra andre land. Hvorfor ikke dette er bestemt nå, er fordi man vet at det man har må videreutvikles for at det skal bli bra, og da ønsker man ikke å bestemme seg for løsninger man kun synes er passe gode.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*