Sande takket nei til å bli med Svelvik inn i nye Drammen kommune, og valgte i stedet en ny kommune sammen med Holmestrand og Hof. Den gode stemningen før sommeren er imidlertid blitt avløst av bitre ord og harde utfall både kommunene i mellom, men også internt blant Sandes politikere.

Grunnen til de sterke ordene er Sande kommunes anstrengte økonomi. Holmestrand ber rett og slett Sande rydde opp i sin økonomi før de blir med i en ny kommune. Det betyr at Holmestrand og Hof slår seg sammen i 2018, mens Sande ikke får være med før i 2020. En økonomisk opprydning før sammenslåing betyr også en økonomisk hestekur de neste årene som blir tøff for sandesokningene.

elin-weggesrud

Elin Weggesrud (Ap), ordfører i Sande

Sande kommune føler seg dårlig behandlet av Holmestrand, og dette har ført til et sjeldne harde ord. I et leserbrev i Sande avis nylig ble Holmestrands Høyre-ordfører Alf Johan Svele karakterisert i krasse ord av en Ap-politiker i Sande  (les her). Temperaturen er høy også blant Sandes egne politikere. Ordfører Elin Weggesrud sier til Sande Avis at hun var forberedt på at forhandlingen ville bli både spennende, utfordrende og krevende, men så fortsetter hun: – Men å ha motstand i eget forhandlingsutvalg har løftet arbeidet til et nytt nivå og det er vanskelig å holde stø kurs i forhandlingene på vegne av Sande. De kjører sitt eget løp og handler ikke i tråd med det mandatet de har fått av referansegruppen, fortsetter hun.

Opposjonen i Sande avviser dette. Fremskrittspartiets Jan Fredrik Vogt mener beskyldningene er «rent tøv», og at det er  Arbeiderpartiet og Senterpartiet som har ansvaret for det dårlige samarbeidsklimaet på grunn av dårlig forhandlingsstrategi. Høyres Sindre Stang er enda krassere i en kommentar til Sande Avis: – Mitt mandat er å fremforhandle en best mulig avtale for innbyggerne i den nye felles kommunen. Det ser ut til å bli en håpløs oppgave med en ordfører og en varaordfører som kun kjører sitt eget løp og avfeier alle andre. Å påstå at alle andre ødelegger er vrangforestilling og eventyr, sier han.

Ordfører Weggesrud angrer imidlertid ikke på at Sande avviste Drammens-alternativet: – Nei, det gjør jeg ikke. Men vi var i armkroken til Holmestrand i juni. Nå er vi kommet på en armlengdes avstand – i løpet av tre måneder. Jeg er skuffet over at Holmestrand ikke er mer på offensiven, sier hun til Drammens Tidende.